اجرای استاندارد باعث بهبود کیفیت، افزایش صادرات زعفران میشود.
فروش زعفران و استانداردهای زعفران را در این بخش مورد بررسی قرار خواهیم داد.
استانداردهای زعفران با توجه به فاکتورهای کیفیت زعفران توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تدوین شده است که در ادامه به ان خواهیم پرداخت.
اما برای فروش زعفران برای صادرات ، شرکت ها و حتی کشورهای خارجی، محصولات ما باید یکسری آنالیزها و استانداردهای لازم را داشته باشد.
در ادامه برخی از این موارد را بررسی خواهیم کرد.
استانداردهای زعفران برای صادرات
ابتدا استاندارد ایزو ۳۶۳۲ – استاندارد زعفران: زعفران یا “طلای سرخ”، آشنای آشپزها، گرانترین ادویه جهان است.
اما با توجه به اینکه مورد علاقه بسیاری است، ممکن است مورد تقلب نیز واقع شود.
اغلب در دنیا بر سر کیفیت زعفران تجارت می کنند و بیشتر مواقع ویژگی های زعفران خالص مورد توجه نیست.
بنابراین، آنچه که شایسته نام زعفران است، چیست؟
آنچه که از مادگی گل ها استخراج می شود، به دلیل روش برداشت، از ارزش زیادی برخوردار است.
دکتر A. Jayathilak، رئیس کمیته ISO/TC 34/SC 7، با عنوان ادویه جات و چاشنی ها گفت: “زعفران اغلب در کمربند سرزمین های میان مدیترانه در غرب تا کشمیر در شرق کاشت می شود.
دلیل ارزشمند بودن زعفران چیست؟
دلیل منحصر به فرد بودن این محصول، چیدن کلاله با دست و به صورت تک تک است.
بنابراین ارزش بالای زعفران، آن را به دستاویزی برای جعل و تقلب تبدیل نموده است.
زعفران محصول سرخ و نارنجی رنگ از گیاه crocus sativus و تیره زنبقیان است.
زعفران بیشتر در آب و هوای مدیترانه ای کشت می شود جائیکه بارندگی کم است، و زمستان های سرد و تابستان های گرم دارد. زعفران کلاله های خشک شده این گیاه است.
هر گل تنها سه کلاله دارد که توسط دست چیده می شوند. از ۷۰ تا ۸۰ هزار گل فقط حدود ۵۰۰ گرم زعفران بدست می آید، به همین دلیل است که زعفران به گرانترین چاشنی در دنیا بدل شده.
استانداردها و آزمون های مربوط به زعفران – ایزو ۳۶۳۲
استاندارد عبارتست از: سندی مدون شده که از طریق اجماع و تصویب ارکان مقرر شده که قواعد راهنمایی ها و یا مشخصه هایی را برای فعالیت ها یا نتایج آنها به منظور استفاده عمومی و مستمر ارائه می کند، و هدف از آن دستیابی به نظمی بهینه در مقوله ای معین است.
در تدوین سند استاندارد صاحبان صنایع، مشتریان، مصرف کنندگان، جامعه، دولت، سهامداران و تولیدکنندگان دخالت دارند، استاندارد ضرورت جامعه است.
استاندارد متداول در جهان برای زعفران استاندارد ISO 3632 می باشد.
در ایران موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و نیز و اداره نظارت بر دارو و غذا، مسئولیت تدوین استانداردهای مربوطه و نیز کنترل کیفیت زعفران را به عهده دارند.
استانداردهای مرتبط با زعفران
- استاندارد ملی ایران ۱-۲۵۹ : زعفران و ویژگیها (شامل تعیین ویژگیهای بسته بندی، نشانه گذاری، نمونه برداری) استاندارد ملی ایران ۲-۲۵۹ زعفران -روشهای آزمون میزان خامه همراه با کلاله • میزان رطوبت • میزان خاکستر کل و خاکستر نامحلول در اسید • عصاره محلول در آب سرد • مواد خارجی مربوط به گیاه و محیط • استخراج و تشخیص رنگهای افزودنی • اندازه گیری میزان پیکروکروسین (عامل طعم تلخ زعفران) • سافرانال (عامل عطر زعفران) • کروسین (عامل رنگ دهی)
استانداردهای زعفران
استاندارد ملی ایران ۱۱۹۷ : روش تعیین خاکستر کل در ادویه و چاشنی
استاندارد ملی ایران ۱۲۵۳ : اندازه گیری خاکستر نامحلول در اسید برای ادویه و چاشنی
استاندارد ملی ایران ۱۲۱۵۸ : عصاره محلول در آب سرد
استاندارد ملی ایران ۵۶۸۹ : میکروبیولوژی زعفران – ویژگی ها
استاندارد ملی ایران۳۶۵۹ : روش نمونه برداری زعفران
استاندارد ملی ایران ۱۶۵۳۶ : عملیات خوب کشاورزی ایران ( ایران گپ ) زعفران
استاندارد ملی ایران ۱۷۰۳۴: افشانه زعفران – ویژگی ها و روش های زعفران
استاندارد بین المللی زعفران
ISO 3632-1:2011 : Saffron (Crocus sativus L.) — Part 1: Specification
ISO 3632-2:2010: Saffron (Crocus sativus L.) — Part 2: Test methods
جدول آنالیز استاندارد ایزو ۳۶۳۲ زعفران
ویژگی های شیمیایی و سایز ویژگی های فیزیکی استاندارد ایزو ۳۶۳۲ زعفران رشته ای و رشته ای بریده باید با جدول زیر مطابقت داشته باشد.
اگر در این زمینه سوالی دارید میتوانید با کارشناسان شرکت ما در ارتباط شوید.
ويژگي هاي زعفران رشته ای
انواع زعفران باید عاری از هرگونه مواد افزودنی باشد
در این مورد چندین موضوع مهم وجود دارد که باید مدنظر قرار داده شود. یکی از این موضوع ها آلوده کننده های فلزی است.
آلوده کننده های زعفران نباید از حدود تعیین شده در جدول زیر تجاوز کند.
چنانچه قصد تجارت و صادرات زعفران را دارید با نمایندگان شرکت الماس زعفران در ارتباط شوید.
ویژگی های ميكروبيولوژی
ویژگی های ميكروبيولوژی زعفران باید با استاندارد ملی ۵۸۶۹ سال ۱۳۷۹ ( زعفران- ویژگی های میکروبی و روش های آزمون ) مطابقت داشته باشد.
در جدول زیر مقدار مجار و شماره های استاندار و آزمون ها و ویژگی های میکروبیولوژی زعفران را ملاحظه بفرمایید.